腹を立てている恋人からのメールに返事を書く?!

3年生の英語表現の授業を紹介します。(クロムブックを使ってレポートの提出を行なっています。)

課題の内容は、

「あなたは3年間付き合っている恋人がいます。それぞれ別の学校に通っているため普段は会えません。先週はあなたの誕生日だったのに、相手から何も連絡がありません。一週間待ちましたが、ついにあなたは相手に連絡をとることにしました(メールで)。」難しい内容ですが、それぞれ興味深いメールを書いてきてくれました。(もちろん英語)以下は生徒達のメールの抜粋です。

①Last week was my birthday.I haven’t heard from you but something happened.I think it’s not good to forget the birthday after dating for three years.Please reflect.I want to talk, so let’s meet somewhere on my day off.Waiting for contact.

⑤How are you doing?I’m so-so.

I spent my birthday alone.I wanted to spend that time with you…

Were you busy? But I wanted you to say “Happy birthday”.

If you forgot my birthday,it can not be helped.Please spend next birthday together.

I’m glad if you do that.

Would you like to play if you have time? I want to go to a recently opened restaurant together.

I am looking forward to hearing from you. などなど。

本日は、メールの内容についてグループで話し合った後に、各自がくじで選んだメールに返事を書く(英語で)。という課題に挑戦しました。どうやったらうまく仲直りできるか。もしくは、ケンカ別れなのか?!答えはありませんが、全員まるで本当にメールが来たかのように真剣に取り組んでいました。返事はクロムブックで送るのでますます現実らしくなっています。どんな内容が飛び出すか楽しみです。